- Apple heeft een boete opgelegd gekregen voor het niet voldoen aan het Nederlandse eisen om betalingen van derden toe te staan.
- De techreus zegt de toegang wel mogelijk te gaan maken.
- Softwareprogrammeurs beschuldigen Apple ervan ‘krankzinnige’ praktische barrières op te werpen voor het gebruik van andere betaaldiensten.
- Lees ook: Kartelwaakhond ACM maant Apple om de betaaleisen voor datingapps in de App Store te veranderen.
De Nederlandse kartelwaakhond ACM heeft Apple beboet, omdat de techreus traag is bij het integreren van alternatieve betaalmogelijkheden in de App Store. Dat is niet onopgemerkt gebleven bij softwareprogrammeurs.
De ACM droeg Apple op om softwareprogrammeurs van datingapps de mogelijkheid te geven andere betaalmogelijkheden te integreren, in plaats van het verplichte gebruik van de App Store. Het eigen betaalsysteem van Apple vraagt een transactievergoeding van maar liefst 30 procent bij een betaling.
Apple zei aan de eisen te zullen voldoen, maar progammeurs verwijten Apple dat het bedrijf het expres enorm moeilijk heeft gemaakt om gebruikers verschillende betaalmogelijkheden aan te bieden. De techreus zou voor de externe betaalopties een proces hebben opgezet dat zo complex is, dat programmeurs de vereiste stappen waarschijnlijk niet willen of kunnen voltooien.
Apple maakte het app-programmeurs niet makkelijk
Ontwikkelaars moeten een nieuwe ‘binary’ indienen, speciaal voor de Nederlandse App Store, aldus Apple. Zo’n binary voor een app bevat een bestand dat alle relevante functies op iPhones en andere mobiele apparaten van Apple aanstuurt. Het bevat ook de andere belangrijke onderdelen om een app te laten werken, zoals iconen, geluiden en afbeeldingen.
Apple heeft programmeurs ook verteld dat ze goedkeuring moeten krijgen voor een andere "bundel-ID". Dit is een unieke identificatiecode een app vertegenwoordigt en die niet kan worden gewijzigd als deze eenmaal is ingesteld.
Kyle Howells, die al meer dan tien jaar iOS-ontwikkelaar is, noemde de eisen "krankzinnig."
"Het is opvallend hoeveel werk Apple steekt in vertragingstactieken, als het bedrijf eigenlijk niet wil voldoen aan de eis van een toezichthouder", schreef hij.
David Brittain is CEO van softwarebedrijf Concept Apps en stelt dat Apple programmeurs eigenlijk dwingt om een nieuwe app te maken alleen voor Nederland. "Het is enorm veel extra werk, voor specifiek die ene markt. Niet alleen het bouwen, maar ook het onderhouden en het draaiend houden."
Deze extra investering - speciaal Nederland - levert maar heel weinig op, zonder een garantie dat mensen de nieuwe app zullen gebruiken. Volgens Brittain is dat voor de meeste bedrijven gewoon niet logisch, vooral niet voor kleinere bedrijven.
Volgens Brittain en andere software-experts blijkt uit de reactie van Apple dat het bedrijf de "status quo" wil handhaven, waarbij het alle betalingen in de App Store controleert en lucratieve commissies incasseert.

Consumenten gaven vorig jaar 85 miljard dollar uit in de App Store, wat de dienstentak van Apple hielp om meer dan 60 miljard dollar aan inkomsten binnen te harken. Als andere, goedkopere betaalopties worden toegestaan, kan dat miljarden dollars aan omzet schelen.
"De manier waarop Apple de nieuwe Nederlandse wet op betalingsconcurrentie ontduikt, is grof", schreef Tim Sweeney. Sweeney is CEO van Epic Games, een bedrijf dat is verwikkeld in een bittere strijd met de iPhone-maker. "Apple is van plan om bedrijven als Match te dwingen hun wereldwijde apps uit Nederland terug te trekken en gebruikers een nieuwe, alleen in Nederland verkrijgbare, versie te laten installeren. Vervolgens wil men een niet nader genoemde belasting heffen op betalingen die Apple niet verwerkt!"
Apple kan best voor meer eenvoudige oplossingen kiezen
De eisen die Apple stelt zijn "ongelooflijk lastig" en betekenen ook voor medewerkers van Apple meer werk, aangezien ze extra apps moeten beoordelen op naleving, zo verzucht Damien Geradin van de Coalition for App Fairness, een belangengroep van softwareprogrammeurs. "Apple pleegt obstructie en probeert zakten te vertroebelen. Door irritatie te veroorzaken gokken ze erop dat app-ontwikkelaars de moed verliezen."
Volgens Geradin is Apple best in staat om een eenvoudig proces te ontwerpen om ontwikkelaars gebruik te laten maken van betaalsystemen buiten het eigen systeem. Maar het bedrijf verzet zich waarschijnlijk, omdat het bang is dat andere landen soortgelijke veranderingen als in Nederland zullen doorvoeren.
De Nederlandse toezichthouder legde Apple maandag een eerste dwangsom van 5 miljoen euro op, omdat de veranderingen van het bedrijf op verschillende manieren niet aan de eisen voldeden.
"Het belangrijkste is dat Apple heeft nagelaten zijn voorwaarden aan te passen, waardoor aanbieders van datingapps nog steeds geen gebruik kunnen maken van andere betaalsystemen", schreef de mededingingsautoriteit in een verklaring. "Daarnaast heeft Apple voor aanbieders van datingapps verschillende drempels opgeworpen voor het gebruik van betaalsystemen van derden. Ook dat staat op gespannen voet met de eisen van de ACM."
Analist Thomas Husson van Forrester ziet dat er meer van dit soort gevechten om regelgeving oplaaien, omdat het aanbieden van meerdere betaalopties voor app-bouwers logisch is vanuit zakelijk perspectief.
"Vanuit een zakelijk oogpunt is het zinvol. En technisch is het haalbaar. De vraag is: wat zullen belanghebbende autoriteiten uiteindelijk gaan eisen van Apple?"
Apple heeft niet gereageerd op verzoeken om commentaar van Insider.